Maria Pihl-stipendiat 2019
AMANDA HED
”Hon är en enorm förebild för att hon har tagit sig dit hon är på egen hand. Hon har gått från noll och tagit sig till högsta nivå inom organisationen. Hon har skapat sig förtroende hos både ledningen i Sverige och ledningen hos ägarföretaget i Frankrike vilket inte är det lättaste som ung kvinna i en extremt mansdominerad bransch.”
Så beskrevs Amanda Hed när hon nominerades till Maria Pihls stipendium. Och precis så ser också stiftelsen på Amanda Heds gärning.
Som 16-åring flyttade Amanda ensam från Skellefteå till Europaskolan och Strängnäs.
Efter studentexamen började hon arbeta som inhyrd ekonomiassistent på det franskägda globala företaget EPC. EPC är verksamt inom sprängmedelsbranschen, omsätter 200 miljoner, har 60 anställda varav 5 är kvinnor.
Efter bara 2 månader i företaget utsågs Amanda till tf ekonomichef. Under åren på företaget läste hon in en civilekonomexamen. I dag är hon ekonomichef på EPC och styrelseledamot i bolaget samt chef för ledningsgruppen.
Amanda är idag 25 år, gift, har två barn, bor i villa i centrala Eskilstuna.
Amanda är en förebild för andra kvinnor då hon är ett levande bevis på att ålder och kön inte spelar någon roll, när man vill något riktigt mycket. Hon har starkt förtroende hos ledningen i Sverige och hos ägarföretaget i Frankrike. Hon är en förebild för alla inom organisationen och stark i sitt ledarskap.
Motivering:
Amanda Heds ledarskap, engagemang och hennes sätt att ta ansvar för, och bidra till utveckling av både personer och organisationer gör henne till en värdig mottagare av Stiftelsen Maria Pihls Minnes Stipendium på 50 000 kronor.
Toppkandidater 2019
-
Cajsa Lindberg
För Cajsa Lindberg är att vara engagerad i hälsofrågor ett sätt att ge tillbaka till samhället och olika organisationer som hjälpt henne. Genom sitt engagemang visar Cajsa hur man kan överkomma svårigheter som livet kastar mot en, i hennes fall hjärncancer, diabetes typ 1 och flera andra sjukdomar och hälsoproblem, och till och med vända dem till sin fördel. Cajsa är ordförande i Svenska Diabetesförbundet och i Diabetesfonden, hon är även medlem i NCD Alliance’s Global Advisory Committee för deras “Our Views, Our Voices”-initiativ, och styrkommittémedlem i IDF Europas YOURAH-projekt.
Primärt vill Cajsa stärka och utveckla de organisationer hon arbetar i, men utöver det vill hon också skaka om i hälsovärlden, öka patientmakten och -trovärdigheten, stärka patienternas röster och visa att det ofta är just patienterna som är de riktiga experterna. Cajsa säger att hon vill visa att man som ung kvinna kan kliva in i ibland stelbenta organisationer och sammanslutningar och skapa förändring.
-
Elin Ericsson, Hökärr Trä & Bygg AB
Elin Ericsson är den före detta läraren som vågade säga upp sig från sitt fasta jobb och börja arbeta i en helt ny bransch och en ny roll. Idag är hon VD för familjeföretaget Hökärr Trä & Bygg AB.
Elin bor och verkar i Näshulta. Landsbygdsutveckling ligger henne varmt om hjärtat och hon är engagerad i Affärsplan Eskilstuna och projektet Affärsplan Näshulta. Hon vill att andra ska förstå hur viktigt det är att landsbygden får vara levande och att det är möjligt att fortsätta vara verksam där. Tillsammans med Malin Kruhsberg och Eva Jonsson drog Elin Ericsson igång det kvinnliga nätverket i Näshulta. Genom det har hon fått se kvinnor växa och ta plats det gör henne glad. Elin vill gärna inspirera andra till liknande initiativ, och säger att det behöver inte vara så svårt och krångligt att göra förändringar.
-
Ishtar Touailat
Ishtar Touialat har drivit flera olika initiativ för att utbilda, inspirera och stötta entreprenörer. Bland annat Europas största entreprenörskurs och Startup Bootcamp, där deltagarna gick från affärsidé till aktiebolag inom loppet av en månad. Startup bootcamp blev också ett frö till Ishtar Touialats initiativ, Women in business Accelerate. Här blev det mer fokus på affärsgenerering och ledarskap för de kvinnliga deltagarna.
En majoritet av de drygt 20 000 entreprenörer som har coachats av Ishtar Touialat är kvinnor, hennes främsta ambition är att minska snedfördelningen bland kvinnor och män på startupscenen. Idag driver Ishtar Futuristas, ett techprogram där kvinnor, oavsett ålder och bakgrund, förbereds för att kunna ta ledande positioner i framtiden.
Ishtar ser sig själv som den ledaren som hon själv väntade på under sin uppväxt. En ledare som bedriver ett värderingsdrivet ledarskap. Där jämställdhet är lika viktigt som mångfald och inkludering.
-
Maria Fehne, Let's move
26-åriga Isabelle Lillevars är VD och grundare i aktiebolagen Lillevars Sporthorses AB och Eskilstuna Häst & Lantliv AB.
På vilket sätt ser du dig som en förebild och ambassadör för kvinnors entreprenörskap och/eller styrelsearbete?
Jag ser mig själv som en förebild och ambassadör för framförallt unga kvinnors entreprenörskap då jag kan visa att man trots sin unga ålder kan driva bolag med framgång om man bara vågar satsa på sin dröm. Genom hårt arbete, en vilja att lära och att hela tiden bygga vidare på sitt kontaktnät går det att ta sig fram i en tuff och udda bransch även utan stort sparkapital.
Vad är din ambition med ditt entreprenörskap?
Att driva mina bolag med glädje, vinst och framgång där alla i teamet känner sig delaktiga och sedda. Jag vill hela tiden arbeta för att bygga upp en bra arbetsmiljö där våra anställda även kan jobba med sin personliga utveckling.
I butiken vill jag ge en god service åt kunderna där dem ska känna att dem är i fokus. Vi är ofta mycket öppna och byter gärna några extra meningar med kunden för att butiken ska kännas mer personlig och välkomnande, vilket vi ofta får beröm för.
I mitt andra bolag där vi har försäljning av hästar är min ambition att köparna alltid ska känna sig nöjda med sin nya familjemedlem. Det är fantastiskt roligt att få vara med och matcha häst och ryttare. Om det skulle bli tokigt, det är ju ändå levande djur vi håller på med, så försöker vi alltid att lösa situationen så att kunden lämnar oss med ett leende på läpparna.Ser du dig själv som en god ledare? Kan du ge ett exempel?
Jag ser mig själv som en god ledare då jag har ett stort engagemang i att finnas till hands och dela med mig av min kunskap till dem som vill lära mer.
Jag har flertalet ryttare, alla tonårstjejer, som tränar och tävlar mina hästar där de får en stor chans till att utvecklas och ta ansvar.Jag är inte bara chef och ledare utan även coach och “ponnymamma” när vi åker på träningar och tävlingar tillsammans. Vid framgång och segrar är jag den som jublar högst och vid mindre lyckade tävlingar står jag kvar och ger dem det pepptalk som behövs för att komma igen till nästa tävling.
-
Maria Larsson, Ecoflor
Maria Larsson flyttade efter 10 år i Skåne hem till Eskilstuna för att starta sitt livs största projekt, blomsterbutiken Ecoflor i ReTuna återbruksgalleria. Det har krävt all Marias uppmärksamhet och tid och verkligen varit en tuff resa, men hon hade gjort om den igen om hon fått frågan idag. Maria växte snabbt in i rollen och har haft ett tydligt mål. Det har gjort att medier uppmärksammat henne och hon har fått visa upp sitt entreprenörskap i internationella tidningar och tv.
Det här är bara början för Maria Larsson, hon säger att Ecoflor kommer likt maskrosfrönspridas och blomstra upp även de mest betongrika delarna av världen. I en tid där elektronik byts ut med 6månaders intervaller, kök och inredning byts ut innan färgen har torkat och vi köper mer kläder än vad vi hinner bära under en livstid vill Maria inspirera tillatt konsumera hållbart. Med stort intresse för färg och form vill hon visa sina kunder och visa att secondhand inte är sunkigt eller skräp. Att det gamla är det nya! Maria köper bara hem blommor som tagit hänsyn till människa och miljö och hon är stolt över att med gott samvete kunna säga till sina kunder att oavsett vad dom väljer så har dom gjort ett bra val.
-
Rachael Berglund, Work health
Rachael Berglund är ett bevis för att även om man har haft en tuff start i livet så går det att, med hårt arbete, nå framgång. Hon växte upp i ett fattigt hem i Skottland och blev den första i släkten att ta en universitetsexamen. Efter att hon kom till Sverige har den röda tråden i hennes gärning varit att hela tiden verka i sammanhang som gör livet lättare för utsatta individer, men också driver hela samhället i en mer hållbar riktning. Det har hon gjort bland annat genom styrelsearbete för kvinnojouren Moa och som projektledare för en lyckad insamling till ett välgörenhetsprojekt genom Ladies circle.
Idag driver Rachael Berglund, tillsammans med en kollega, det egna företaget Work health. Missionen är att se till att alla har en bra psykosocial arbetsmiljö. Rachaels mål är att alla som arbetar ska ha kunskap om hur man förebygger psykisk ohälsa på en arbetsplats, samt hur man stöttar när det väl uppstår. Rachael Berglunds driv och engagemang smittar av sig. Hon har valt sitt arbete för att hon vill se till att så många som möjligt mår bra.
-
Sofia Larsson, Parken Zoo
Sofia Larsson är VD för Parken Zoo. Hon möter varje sommar många unga säsongsarbetare. Sofia tycker själv att det är positivt att de tidigt i yrkeslivet får möta en kvinnlig ledare. Hon arbetar för att ungdomarna ska minnas sin första arbetsupplevelse som lärorik och trygg. När ungdomarna sedan skall ut och ta sig an världen vill Sofia att de bär med sig ett positivt minne från Parken Zoo. Att de känner sig rustade för nya utmaningar och samtidigt uppfattar och respekterar kvinnligt ledarskap likafullt som manligt.
Sofia älskar att jobba med människor och att se till att de mår bra och är nöjda i verksamheten. Hon har förmågan att kunna situationsanpassa sitt ledarskap i organisationen och kunna se vad varje individ behöver, för att helheten skall bli bra. Sofia lever mycket som hon lär och visar att det går att göra skillnad. Ett av hennes mål är att kunna ge rätt förutsättningar för att människor också ska kunna leda sig själva. Att de tror på sig själva såsom hon tror på dem och att de vågar