Maria Pihl-stipendiat 2021

ASTRID WESTFELDT CORNEMAN

Stiftelsen Maria Pihls Minne tilldelar 2021 års stipendium till Astrid Westfeldt Corneman.

Hon får stipendiet på 50 000 kronor för sitt inspirerande ledarskap, sin ambition och förmåga att utveckla individer och organisationer.

Astrid Westfeld Corneman startade sin karriär som flygvärdinna. Hon gick sedan vidare som ledarskapskonsult, VD, författare, entreprenör, styrelsearbetare. Idag är Astrid VD för Nackademin, som bedriver vuxenutbildningar i samverkan med näringsliv och skola. Att det blev just vuxenutbildning är ingen slump. För hennes driv bottnar i långsiktighet och ansvarstagande.

Tillsammans med några andra kvinnor startade hon och drev under ett par år bolaget Cobel som stödjer företag inom digital transformation.

Och det är engagemanget för kvinnor och kvinnors ledarskap som är centralt i allt Astrid gör.

Min identitet ligger inte i min titel eller yrkesroll. Jag möter mina med- och motgångar i yrkeslivet med ett hälsosamt perspektiv. Jag brinner för att stärka kvinnans roll i näringslivet och i styrelserummet.

Arbetet för och med kvinnor drivs tidvis ideellt. Som ett led i det arbetet startade hon Paying forward på LinkedIn. Syftet är att bidra till att hjälpa kvinnor till ett gott ledarskap, få fler kvinnor i företagsledning och styrelserum samt ge kvinnor kunskap, stöd och vägledning. Hon delar även med sig av sina erfarenheter som mentor, föreläsare och genom coachning.

Pandemin har visat att Astrid Westfeldt Cornemans ledarskap klarar ett stresstest. Nackademin tvingades liksom många att gå över till distansundervisning. Omställningen ställde höga krav på samarbete, organisationsförändring, ändrad mötes- och kommunikationsstruktur. Genom tydlig målbild, gemensam värdegrund, trygga team ledde Astrid arbetet.

Och enligt Nackademins styrelseordförande Vibeke Pålhaugen har Astrid lett verksamheten på Nackademin genom den svåraste våren i modern tid på absolut bästa sätt.

Astrid är en fantastisk förebild för kvinnor och en mycket hårt arbetande karriärkvinna. Hon har både privat och i arbetet, agerat utifrån sina värderingar och i allra högsta grad levt som hon har lärt.

Vill man veta mer om hur Astrid Westfeldt Corneman hanterar ledarskapsfrågorna själv kan man läsa hennes bok Närvaro hur där hon delar med sig av sina insikter och hur hon lyckas hålla sig närvarande och komma till lycka i sina olika roller.


Motivering:

Astrids ledarskap, engagemang, generositet och hennes sätt att ta ansvar för, och bidra till utveckling av både personer och organisationer gör henne till en värdig mottagare av Stiftelsen Maria Pihls Minnes Stipendium 2021.

Toppkandidater 2021

  • Anna Branzell toppkandidat Maria Pihls minne

    Anna Branzell, leg. sjuksköterska, Mälarsjukhuset

    Anna Branzell är ledningsansvarig sjuksköterska och leder hela akutmottagningen och dess personal på Mälarsjukhuset. Här krävs stort ansvarstagande, bra kommunikation, snabba beslut och förmåga att stötta där det behövs.

    Hennes ambition och motivation är att Mälarsjukhuset ska ge alla en säker och trygg vård, att skapa en trygg arbetsplats och att ge nya sjuksköterskor bästa möjliga plattform i yrket.

    Anna är fackligt engagerad och deltar i samverkansmöten med verksamhetschefer.

    Hon är en stark förebild för kvinnor som är nya i sin yrkesroll. Hon tycker det är viktigt att ge unga kvinnor en stark kvinnlig förebild vilket är önskvärt både i sjukhusets korridorer och i näringslivet.

    Sagt av Anna:

    ”Jag tycker personligen att det är oerhört roligt att bli uppmärksammad av er stiftelse som sjuksköterska och fackligt engagerad då vi i dessa roller inte i regel blir lika uppmärksammade som olika framstående individer i näringslivet.”

  • Ann-Charlotte Deivard toppkandidat Maria Pihls minne

    Ann-Charlotte Deivard, Annsam

    När Ann-Charlotte Deivard startade sitt bemanningsföretag för sjuksköterskor, AnnSam AB, var hon först i Sverige, i en helt ny bransch. Trots att ingen trodde på idén såg Ann-Charlotte potentialen i den. Den tron var avgörande för fortsättningen, för framgången och har fört företaget framåt i 22 år.

    Ann-Charlottes passion är att så länge hon ser en möjlighet till att hjälpa en kund eller konsult till ett lyckat möte fortsätter hon sitt arbete.

    Ann-Charlotte säger:

    ”Jag gör det jag brinner för och det har format mitt liv och mitt företag.”

    ”Du kvinna, du som tror på din idé, som har en brinnande övertygelse om att du är något stort på spåret. Ge inte upp, låt inte andra rasera din dröm, gör det du är bäst på och ta hjälp med det du inte kan. Utvärdera och anpassa ditt företagande, och följ med i utvecklingen så ditt företag kan växa!”

  • Annika Löfgren toppkandidat Maria Pihls minne

    Annika Löfgren, KREO & Sisters in business

    Sedan 20 år tillbaka har Annika genom bolaget KREO stärkt kvinnors entreprenörskap genom ledarskapsutbildningar, affärs-coachning och olika affärsprogram.

    Hon har skapat koncept som Innovative Advisory Board, ett affärsutvecklingsprogram för VD-kvinnor i bolag som omsätter minst 500 tusen, drivit Resurscentra för kvinnors företagande i Eskilstuna och varit verksamhetsledare för Idélab på Mälardalens högskola.

    2013 grundade Annika föreningen Sisters in business. Föreningens övergripande ändamål är att skapa långsiktigt hållbara förutsättningar för ökad livskvalitet, integration och ekonomiskt välmående hos ungdomar och kvinnor för att förhindra utanförskap.

    Med ansvar för nyanländas företagande är Annika engagerad i styrelsen för Företagarna i Eskilstuna.

    Annika drivs av att se andra utvecklas och nå framgång och motiveras av att skapa nya möjligheter, koncept eller utbildningar tillsammans med andra.

    Annika säger:

    ”Ingen kan göra allt men alla kan göra något”.

  • Josefin Bengtsson toppkandidat Maria Pihls minne

    Josefin Bengtsson, regionchef, Ung företagsamhet Södermanland

    Josefin Bengtsson flyttade till Eskilstuna för studier på Mälardalens Högskola 2008. Hennes intresse för entreprenörskap och framförallt de bakomliggande drivkrafterna hos entreprenöriella individer ledde till att hon efter fyra års studier klev in som Regionchef för Ung Företagsamhet i Södermanland.

    Josefin säger:

    ”det finns enorm potential bland Eskilstunas unga och det är så spännande att fortsätta vara med på resan!”

     

    Informellt har Josefin nog alltid varit en ledare, i vänskapsrelationer och under studietiden.

    Josefin säger:

    ”För mig som ledare har det varit viktigt att ha en tillåtande kultur och att ”walk the talk”. Ganska ofta hör jag mig själv säga ”prova, ingen kommer ihåg en fegis!”. Så kan man bara säga med hedern i behåll om man verkligen byggt upp en kultur som tillåter snedsteg, blir det fel så hjälps vi åt!”

  • Malin Bergström toppkandidat Maria Pihls minne

    Malin Bergström, travtränare & uppfödare

    Malin Bergström är företagare och travtränare och hon bor och har verkat i Eskilstuna och Kjula under hela sitt liv.

    Malin har tagit plats på de stora mansdominerade arenorna och åstadkommit stora resultat med sina hästar.  Ett exempel är hästen Galactica som vann Monté-SM på Åby på nytt svenskt rekord i oktober 2020.

    Genom sina prestationer har hon visat att hon är någon man kan lyssna på. Malin är engagerad i Sörmlands travsällskaps styrelse som ledamot.

    Malins ambition drivs av drömmen att få hålla på med det hon älskar som är att utveckla hästar, arbets- och träningsmetoder och den egna verksamheten.

    Malin går sin egen väg och samtidigt är hon klar över att ensam är inte starkast.

     Malin säger:

    ”Svåra vägar leder ofta till vackra platser och var dig själv oavsett vad andra säger”

  • Malin Roos Maria Pihl toppkandidat

    Malin Roos, Malin Store

    Malin Roos lever sin dröm. Vem har inte lekt affär och drömt om en egen?

    Från 21-års ålder drev Malin två Gina Tricot-butiker i Eskilstuna. Under många år var butikerna extremt framgångsrika. När Tuna Park startade var Malin engagerad i styrelsen.

    Efter att ha lämnat butikerna blev hon Eskilstunas enda Viktväktar-coach.

    Ett spontant besök på Formexmässan 2018 ledde till att hon 3 månader senare startade Malin Store. Konceptet är att kunden möter en butik som känns lyxig och dyr men som passar de flesta åldrar och plånböcker.

    Malin är en god ledare. Hon fokuserar på det hon är bra på och till det andra ber hon om hjälp.

    Malin säger:

    ”Ditt namn är ditt personliga varumärke. Jag heter MALIN ROOS.”

    ”I varje möte med en annan människa kan du lära dig något om dig själv.”

  • Mathilde Stavehaug toppkandidat Maria Pihls minne

    Mathilde Stavehaug, VD & producent Eskilstunarevyn, sångerska

    I en väldigt mansdominerad och traditionsbunden bransch utan unga kvinnliga ledare har Mathilde Stavehaug haft modet att våga satsa, förändra och utveckla.

    Mathilde vill bidra till att Eskilstuna blir en kulturstad. Hennes ambition är att skapa kultur och underhållning av högsta klass och locka människor från andra regioner att besöka Eskilstuna för att roas.

    Mathilde är under livslång utbildning i sitt ledarskap. Hon studerar nu ledarskap på ekonomprogrammet på Mälardalens Högskola.

    Hon är ödmjuk och hungrig inför kunskap och lyhörd för sitt team och har förmåga att se allas styrkor och potential. Hon peppar och coachar. Utöver ledarskapet och styrelsearbete i det egna bolaget är hon engagerad i styrelsen för Position Eskilstuna.

    Mathilde säger:

    ”Dröm stort och våga leva din dröm! Inget är omöjligt men inget kommer heller av sig självt:

    ”We must become the change we want to see” (Mahatma Gandhi).”

  • Rania Matar, toppkandidat Maria Pihls minne

    Rania Matar, Familjekök i Eskilstuna

    Rania tog över Familjekök Design AB för ett år sedan. Då arbetade hon i Eskilstuna kommun och många tyckte att hon skulle vara nöjd med att ha ett arbete. Det tycke inte Rania.

    Raina kämpade hårt när hon kom till Sverige för att kunna skapa sig en karriär och arbeta som inredningsarkitekt och att få göra skillnad i branschen.

    Hon och hennes familj flyttade från Kuwait och hon har nu bott i Eskilstuna i 5 år. Efter studier i svenska på SFI fick hon praktikplatser men inte något arbete som inredningsarkitekt.

    Idag äger och driver hon Familjekök och leder verksamheten med en positiv attityd både i hårda och bra tider.

    Rania säger:

    ”Om man har en dröm så måste man våga att ta risken och aldrig ge upp så drömmen blir verklighet.”

  • Stina Söderström, toppkandidat Maria Pihls minne

    Stina Söderström, Klara Vision

    Stina Söderström driver familjeföretaget Klara Vision som med en tydlig lokal förankring arbetar för hållbarhet.

    Stina, som från början är lärare, tycker att företagandet har gett henne förmånen att utvecklas och ta sig an nya och ibland oväntade uppgifter.

    Företagets senaste projekt är en obemannad butik i Kjula utanför Eskilstuna, Klara Nära. Man bygger också ett gym och skapar en fin utemiljö, allt för att erbjuda en attraktiv mötesplats för alla åldrar.

    I sommar ska Klara Vision skapa en äppelodling i anslutning till den solcellspark som man drivit i flera år. Stina har hunnit lära sig att köra både lastmaskin och grävmaskin.

    Stina Söderström är styrelsesuppleant i Klara vision och ledamot i styrelsen för Jäders IF. 2019 invigdes multiplanen i Kjula där Stina var en av de drivande i projektet. Föreningen fick Eskilsstatyetten för sin insats och engagemang för multiplanen. 2018 var Stina med och startade ett damlag i fotboll.

    Stinas ambition är att vara en positiv kraft och bidra till att samarbeten skapas som främjar företagande, miljö och landsbygden.

    Stina säger:

    ”Låt idén bli verklighet! Bara börja, ta ett steg. Ett steg är ett steg närmare din vision/dröm.”

Nominera din förebild idag