Maria Pihl-stipendiat 2022

SOFIA LARSSON

Sofia Larsson, vd för Parken Zoo har utsetts till 2022 års stipendiat av Stiftelsen Maria Pihls Minne. Hon är en förebild med sitt ledarskap och en värdig mottagare av stipendiet på 50 000 kr.

Eva Karlsson, ordförande i stiftelsen Maria Pihls minne motiverar varför valet föll just på Sofia Larsson:
– Sofia är en fin förebild med sin glädje, sitt ledarskap och de resultat hon skapat. Hon står för en kultur där både medarbetare och verksamheten utvecklas. Jag uppskattar också Sofias drive att ge parkens alla sommarjobbande ungdomar utbildning som de kan använda i resten av livet.

Sofia Larsson tog över som vd för Parken Zoo 2018, två år efter att bolaget gick från kommunal till privat ägo. Och det har varit ett vd-skap som varit framgångsrikt. Sofia har lyckats vända stora förluster till vinst för räkenskapsåret 2021.

Sofia har skalat bort mindre lönsamma affärsområden. Och det strategiska arbetet har börjat ge utdelning.
– Vi har både skrattat och gråtit på resan, men vi gjorde det! Vi vände resultatet till ett plus, säger Sofia Larsson.

Som chef och ledare fokuserar hon på att inkludera både gamla och nya medarbetare i utvecklingsarbetet. Det gör hon genom att vara närvarande, lyhörd och flexibel.

– Jag brinner för att förändra och inspirera till det bättre och det känner jag att jag gör som en god ledare.

Sofia Larsson, som tar emot priset vid en ceremoni på själva internationella kvinnodagen är glad över utmärkelsen.
– Det känns fantastiskt roligt och ärofyllt att få den här utmärkelsen och att uppmärksammas i ett så fint sammanhang, säger Sofia Larsson. Det blir som ett bevis för mig själv att det jobb jag gör ger bäring.

Sofia Larsson tackar också de som har nominerat henne:
– Det betyder väldigt mycket att de har tagit sig tiden att faktiskt skriva ihop nomineringen. Jag tror att man ofta tänker att man ska berätta för andra att man ser att de gör ett bra jobb, men det är inte alltid man kommer till skott och faktiskt gör det.

Motivering:

Sofia Larsson är en välkänd Eskilstunaprofil som under många år välkomnat besökare till vår stad, först inom hotellbranschen och nu som vd för stadens största besöksmål. Under hennes ledarskap har Parken Zoos resultat för första gången på mycket länge vänts till positivt. I nomineringen läser vi att ”Sofia vet vad hon vill och ser också till att vi kollegor kommer dit vi vill –  såsom ett team ska jobba tillsammans. Hon är ett energiknippe utan dess like som alltid är glad & positiv!” Sofia Larsson är en förebild och värdig mottagare av Maria Pihl-stipendiet 2022.

Toppkandidater 2022

  • Annika Helg toppkandidat Maria Pihls minne

    Annika Helg, vd, Sparbanken Rekarne

    Annika Helg blev Sparbanken Rekarnes första kvinnliga vd, i april 2021. Annika startade sin bankbana på SEB:s lokala kontor i Eskilstuna 1998. Där blev hon kvar i 23 år och har under den tiden haft flera olika ledarroller.

    – Jag är ödmjuk och stolt över den resa jag fått göra i mitt arbetsliv och det jag lärt mig. Jag försöker på olika sätt lyfta fram och hjälpa andra kvinnor genom att dela med mig av mina erfarenheter, min resa och också vara ett bollplank för andra. Jag är ambassadör och verkar för att såväl kort- som långsiktigt öka förståelsen för vikten av mångfald i allt styrelsearbete, säger Annika.

    Annika Helg har lång erfarenhet från olika ledarroller. Hon brinner för ledarskapet och förstår vikten av ett bra ledarskap som får individer att växa.

    – Genom mina erfarenheter har jag lärt mig vikten av att jobba med mig själv, mina egna styrkor och utmaningar vilket gjort att jag blivit trygg i mig själv och också som ledare. God självinsikt är för mig en viktig nyckel för att kunna coacha andra, få andra att växa och också bygga starka lag.

  • Carolina Palmgren

    Carolina Palmgren, vd, Iustitia Assistans

    Carolina Palmgren har en bakgrund som barnskötare, vårdarinna, och personlig assistent. Typiskt vanliga kvinnoyrken, som Carolina själv beskriver det. I dag är hon vd och delägare i Iustitia Assistans, och hon har också flera styrelseuppdrag.

    – Jag kommer från en arbetarfamilj där mamma var hemma med mig som liten och pappa arbetade. Vi har aldrig varit företagare i familjen eller släkten. Jag tror att bara min bakgrund kan inspirera många att våga ta steget. Du behöver inte komma från en företagskultur eller ha mycket goda ekonomiska förutsättningar för att leva din dröm.

    Carolinas ambition i sitt entreprenörskap har i första hand alltid varit att vara en röst för en minoritetsgrupp, Sveriges assistansberättigade.

    – Då jag under många års tid arbetat med personer med svåra djupgående intellektuella funktionsnedsättningar så brinner jag lite extra för att vara deras röst ut i samhället, säger Carolina.

    Carolina Palmgren tar stolt plats i Eskilstuna kommuns näringsliv och hon deltar i olika projekt som Women executive program och Growth Circle. Med de här projekten har möjligheterna kommit att ta plats som kvinna i det offentliga rummet.

    – Ger man mig möjligheten så tar jag den, jag berättar gärna om mina erfarenheter, min resa och man är alltid välkommen att ringa mig för att få stöd och vägledning. Kan jag hjälpa till så gör jag det.

  • Hanna Dovsten toppkandidat Maria Pihls minne

    Hanna Dovsten, vd, franchisesägare, trafikskolechef, utbildningsledare och trafiklärare, My driving academy

    Hanna Dovsten driver trafikskolan My driving academy i Eskilstuna. Hennes mål är att utveckla trafikskolan till att bli den största i regionen.

    Hanna Dovsten visar att det går att gå mot strömmen. Hon klev som ung kvinna in i en mansdominerad bransch med gamla normer och värderingar.

    – Man behöver inte vara speciell för att lyckas. Det gäller bara att ha viljan, att våga tro på sin idé och ha drivet att vilja förverkliga sin dröm. Jag är en förebild för att jag vill att alla ska få en chans att lyckas att nå sina drömmar. Jag vill lyfta det positiva och starka hos varje individ, säger Hanna.

    I sin yrkesroll möter Hanna många människor. Merparten av dem är ungdomar som är på väg att identifiera sig själva och förbereda sig inför vuxenlivet. Här blir Hannas goda ledarskap viktigt och hon är ödmjuk inför rollen.

    – Jag som ledare bil aldrig fullärd, jag är under ett livslångt lärande. Ensam är inte starkast, det är teamet som tar oss till målet. Oavsett om det är jag och min elev som kör mot ett körkort, eller jag och min medarbetare som ska nå ett mål. Under resan mot målet vill jag att alla ska känna sig bekräftade, sedda, hörda, delaktiga i beslut och att de ska trivas och ha roligt.

  • Hanna Ernestam Wilkman toppkandidat Maria Pihls minne

    Hanna Ernestam Wilkman, vd, Stille

    Hanna Ernestam Wilkman började sin karriär som operationssjuksköterska i slutet av 1980-talet och har sedan dess konstant vidareutbildat sig. Idag är hon vd för börsnoterade bolaget, Stille AB.

    – Jag har en stark drivkraft och besitter en målmedvetenhet som bevisat för andra kvinnor att det går att göra karriär, även den långa vägen. Jag har alltid arbetat i nära samarbete med kirurger. För mig har det varit viktigt att underlätta kirurgens arbete, genom att vidareutveckla operationsmetoder och för att nå bästa möjliga operationsresultat. I slutändan handlar allt om patienten, säger Hanna.

    Med ett inspirerande och tydligt ledarskap driver Hanna nu ett av världens äldsta medicintekniska bolag igenom en tillväxtresa. Med sig har hon erfarenheten från flera utmanande chefspositioner.

    – På Sectra utvecklade vi ny mjukvara tillsammans med ortopeder. På Johnson & Johnson implementerade vi nya operationsmetoder med hjälp av ny teknologi. Jag hade även förmånen att leda kirurgers dagliga arbete, då jag arbetade som sjukhuschef.

    – Jag har lyckats för att jag är strategisk, har en stark drivkraft och jag når resultat. Jag har vågat ta det ekonomiska ansvaret, även om det var nytt för mig i början. Jag tror att jag lyckas bra med ett situationsanpassat ledarskap på grund av att jag började just som operationssjuksköterska. Ett yrke där jag lärde mig att läsa av människor. Ibland i väldigt stressiga situationer. Som ledare är jag både målmedveten, och prestigelös. Jag har ett bra team runt mig på Stille och det är viktigt att ta tillvara deras klokskap och kompetenser.

  • Helena von Porat toppkandidat Maria Pihls minne

    Helena von Porat, Hotelldirektör, Clarion Collection Hotel Bolinder Munktell

    Helena von Porat fick sin första ledarroll som hotellchef på ett av Stockholms största hotell, när hon bara var 25 år gammal. Långt innan hon egentligen var helt redo, säger Helena själv.

    – Jag hade en fantastisk chef som trodde på mig. Som vågade satsa på just mig. Jag tror på att våga fela och lära sig på vägen. Det är även så jag arbetar med min personal. Man måste våga chansa, man måste våga tro på sin egen förmåga att kunna växa i både mot- och medvind. Att kasta sig ut.

    Helena von Porat har en stor passion för det hon gör. Hon ser det som mer än ett jobb. Det är en livsstil. Helena kallar sina två barn för ”Bolinderbarn”, för att de har växt upp på hotellet tillsammans med sin mamma och hennes team.

    Under pandemin har Helenas ledarskap prövats hårt.

    – Vi har precis varit igenom två av de absolut tuffaste åren i mitt och många andras liv. Både privat och yrkesmässigt. Det covid-19 gjorde med vår verklighet var att sätta den helt på ända. Allt jag lärt mig om ledarskap fick komma till användning. Dagligen rannsakade jag mig själv i vad som skulle vara rätt, eller fel. Eller bäst.

    – Jag bestämde tidigt att allt vi skulle behöva göra skulle involvera mig. Det mitt team skulle behöva offra för att ta oss igenom detta, skulle även jag offra. Jag gick ut från mitt kontor i mars 2020 och satte mig på stolen där inne igen efter sommaren 2021. Under den perioden jobbade jag i receptionen, i frukosten, städade rum, fixade avlopp och sov på hotellet de nätter då vi inte hade timmar att lägga på nattreception. Jag begärde mycket av min personal och de sa aldrig nej till det jag behövde. Det är jag övertygad om beror på att jag gjorde exakt samma sak som de gjorde.

  • Lotta Lagerström Maria Pihl toppkandidat

    Lotta Lagerström, Sörmlands sjukhusclowner & Teater Rita Prick

    Lotta Lagerström bytte karriär förhållandevis sent i livet till något som hon verkligen brinner för. Nu driver hon Teater Rita Prick, där hon bland annat stimulerar till läsglädje genom barnteater. Hon är också verksamhetsledare för Clownklubben. De organiserar sjukhusclowner men arbetar även inom andra områden.
    – Det är nu 10 år sedan jag sa upp min fasta tjänst och vilken gladare människa jag har blivit efter att ha vågat göra denna förändring, säger Lotta.

    Hon berättar att i mötet med andra människor värdesätter hon empati och att se och lyfta.
    – Det gäller gentemot mina kollegor, målgruppen som jag jobbar emot men också de medmänniskor jag möter i olika sammanhang. Alla är bra på något, se det och säg det.

    Lottas ambition med sitt entreprenörskap är att sprida glädje där den behövs som mest.
    – Det kan låta ”enkelt” men det är mer viktigt än någonsin. Att se hur det börjar glittra i ett barns ögon eller hur nyfikenhet tänds i ögonen på den dementa senioren, det fyller hjärtat med värme och en övertygelse om att dessa mjuka värden gör stor skillnad för välbefinnandet och livskvaliteten.

  • Margot Gustafsson toppkandidat Maria Pihls minne

    Margot Gustafsson, Verksamhetschef & grundare, Safe Homes and Care, Social Invest by Fischer, AIM by Fischer

    Margot Gustafsson är friidrottstalangen som med stort engagemang och målinriktat arbete startade sin egen kiropraktorklinik. Verksamheten har växt. Idag har hon förmånen att, i en mansdominerad bransch, arbeta tillsammans med tre kvinnliga kollegor.

    – Som ledare är jag bra på att lyfta mina kollegor och se deras styrkor. Min grundinställning är att fokusera på det positiva och att uppmärksamma framgångsfaktorer samt att se utvecklingsmöjligheter.

    Margot vill peppa andra kvinnor till att starta eget och delar gärna med sig av sina egna erfarenheter. Bland annat har hon föreläst på Idélab på Mälardalens Universitet.

    – Jag har ett brinnande intresse och en strävan efter att ständigt bli bättre. Det genomsyrar hela mitt arbete som kiropraktor. Jag har en god förmåga att tänka målinriktat och ger aldrig upp och ger alltid allt. Detta i kombination med en positiv inställning tror jag kan inspirera andra kvinnor att våga starta eget och satsa på det de brinner för.

    Margot har haft flera utbildningsuppdrag, något som hon gärna vill fortsätta med. Hon har högt ställda mål för sin egen utvecklingsresa och har klarat av flera av delmålen. Exempelvis är hon del av det medicinska teamet för friidrottslandslaget för juniorer och hon är medicinskt utbildningsansvarig för svenska friidrottsförbundets tränarutbildningar.

  • Maria Fischer, toppkandidat Maria Pihls minne

    Maria Fischer, Safe Homes and Care & Social Invest by Fischer

    Maria Fischer ger sig själv den inofficiella yrkestiteln halvgalen, ohjälpligt optimistisk och idésprutande entreprenör. Det beskriver väl hennes energi och ständiga aktivitet. Lite mer officiellt är hon verksamhetschef, grundare och delägare av Safe Homes and Care, som bedriver skyddat boende, och grundare och delägare av Social Invest by Fischer AB.

    Marias ambition är att genom att ständigt lära sig mer och utveckla sina erfarenheter kunna sprida vidare till andra att det är roligt, viktigt och ”inte så svårt” att faktiskt arbeta med entreprenöriella frågor.

    – Det är inget man måste vara raketforskare för utan man kommer långt med nyfikenhet, intresse, engagemang och envishet, säger Maria.

    Maria är  en varm förespråkare för att det ska bli mer jämställt i styrelserummen och även på investeringsfronten.

    – För att möjligheter ofta kommer till en och det handlar om att göra det bästa utav dem grundades mitt senaste bolag – Social Invest by Fischer.

    Idén formades när Safe Homes gjorde sin första investering i start-up bolaget, Framvik Produktion AB. Då föddes en vilja att fortsätta göra investeringar i bolag som gör samhällsnytta. Idag sitter Maria även i styrelsen för Framvik.

    Maria driver också opinions- och utbildande arbete i frågan kring rättssäkerhet och kvalitet i insatsen skyddat boende.

  • Åsa Rydén, toppkandidat Maria Pihls minne

    Åsa Rydén, vd, Bonaj

    Åsa Rydén är vd för familjeföretaget Bonaj, som har legotillverkning och tillverkning av egna produkter i plast och stål. Företaget grundades av hennes far och Åsa hoppas så småningom kunna lämna vidare ett välskött företag till sina barn. Den tredje generationen är redan aktiv och familjen jobbar nära varandra på Bonaj.

    På frågan om hon tycker att hon själv är en bra ledare svarar Åsa:

    – Ja, jag strävar efter att ha självgående personal där de har frihet under ansvar. Jag tycker inte om att peka med hela handen.

    Hon ser sig själv som en förebild genom att hon är kvinna och driver en industri.

    – Jag önskar att det inte vore så ovanligt. Många har fördomar om industrin om att det ska vara smutsigt och bullrigt, men det behöver det inte vara säger Åsa.

    För Åsa Rydén passar jobbet perfekt. Hon trivs med att få vara aktiv i produktionen och inte bara sitta still bakom ett skrivbord.

Nominera din förebild idag