Maria Pihl-stipendiat 2023
HELENA GRAFLUND LAGERCRANTZ
”Om inte jag, vem? Om inte nu, när?” orden är Helena Graflund Lagercrantz, årets stipendiat i Maria Pihls minne. Och hon lever som hon lär. Hon har startat både podd och en digital plattform för att uppmärksamma kvinnohälsa.
Helena Graflund Lagercrantz, född och uppvuxen i Eskilstuna, har utbildat sig till specialistläkare inom gynekologi och förlossning. Under pandemin blev hon själv gravid och insåg snabbt behovet av digital vård och rådgivning. Men tillgängligheten var usel.
– Jag har uppmärksammat hur kvinnor i hela landet far illa av att inte ha tillgång till vård och råd inom kvinnohälsa. Det är i många delar av landet omöjligt att komma i kontakt med en gynekolog.
Tillsammans med sin syster Lydia Graflund startade hon därför en gynpodd och en digital plattform, Ester Care, för att möta behovet av rådgivning och kunskap. De har även påbörjat ett arbete med att uppmärksamma politiker på hur det ser ut i landet och vad som händer med kvinnor som inte får hjälp med utmattning, sjukskrivning eller låg livskvalitet.
– Jag vill förändra hur kvinnor blir prioriterade i vården i allmänhet men i gynvården i synnerhet. Vi blir nedprioriterade i alla regioner. Genom att utbilda och upplysa kvinnor om deras rättigheter till vård och vad man kan kräva så hoppas jag att kvinnor ställer högre krav. Jag har träffat kvinnor som gått med besvär hela livet och fått höra att det är så det är att vara kvinna. Det är inte adekvat nivå på vården då.
Helena Graflund Lagercrantz är glad och stolt över att bli utsedd till stipendiat. De 50 000 kronorna som stipendiet innebär tänker hon använda till sin tvillingssyster Sofias stiftelse för föräldralösa barn i Uganda.
– 50 000 kan ta ett barn genom en stor del av grundskolan, säger hon.
Eva Karlsson, ordförande i Maria Pihls minne, är stolt och glad över den nya stipendiaten. Stiftelsen ska med intresse följa Helenas arbete inom kvinnohälsa som är viktigt för alla kvinnor och för hela samhället.
Motivering:
Helena Graflund Lagercrantz brinner för att göra vård för kvinnor tillgänglig. Hon är inte den som lutar sig tillbaka och väntar på att någon annan ska agera. I samband med sin egen föräldraledighet startade hon tillsammans med sin syster en vetenskaplig podd – Gynpodden – och lanserade den digitala plattformen EsterCare. Hon arbetar som specialistläkare inom gynekologi och förlossning på Danderyds sjukhus och, samtidigt driver hon ett ekologiskt lantbruk med sin man. Helena Graflund Lagercrantz lever sannerligen efter sitt eget motto: “Om inte jag, vem? Om inte nu, när?”
Med sin energi och sitt driv, sitt lösningsorienterade sätt och förmåga att få folk med sig är hon en värdig mottagare av Stiftelsen Maria Pihls Minnes Stipendium 2023.
Toppkandidater 2023
-
Annalie Welin, direktor Eskilstuna stadsmission
När omgivningen ser att mina ord och handlingar stämmer överens så skapas trovärdighet och genom att vara trovärdig kan jag som ledare väcka ett långsiktigt engagemang.
Annalie Welin har sedan 20-årsåldern haft olika chefsroller inom socialt arbete. En bransch med många kvinnliga medarbetare men där cheferna och ledarna oftast är män.
”Många gånger blev jag ifrågasatt för min unga ålder och inte sällan uppfattades mitt engagemang och iver som skrämmande av manliga kollegor.
Sedan dess har jag drivits av att inspirera andra kvinnor att våga ta plats och tro på sig själva. Jag vill med min arbetsbakgrund förmedla att man som kvinna kan nå sina mål och drömmar. Givet krävs det lite extra ”pannben” ibland och tydlig kommunikation samt tro på sig själv. Jag har flitigt naglat mig fast vid personer som bidragit på olika sätt i min yrkesbana, efterfrågat mentorskap av vissa som med tiden sedan blivit goda vänner till mig.
Mentorskapet är något jag vill utveckla då jag tror att jag besitter goda egenskaper för att bidra till att stärka andra. Jag har förmåga att skapa relationer och anser det vara min styrka, såväl professionellt som privat. Att dessutom vara inbjudande och nyfiken på andra har givit mig goda förutsättningar att ta mig framåt mot nya mål.
Jag drivs också av att utmana sociala strukturer för att ta vara på all den outnyttjade kraft som finns i vårt samhälle. I våra verksamheter möter vi dem som faller genom välfärdssystemet och lever i svår social utsatthet, allt ifrån de ensamstående mammorna som kämpar för att få tillvaron att gå ihop till kvinnorna som levt ett hårt liv i hemlöshet och missbruk. En viktig roll i vårt arbete är att skapa förutsättningar för dessa kvinnor att hitta en väg tillbaka till egenmakt, kontroll och inte minst framtidstro.”
-
Annica Åkerblad, hotelldirektör, Elite stadshotellet Eskilstuna
Den dag vi slutar träna, då slutar vi också att vinna. Även ledarskap behöver tränas.(Svante Randlert)
Annica Åkerblads resa mot att bli hotelldirektör startade redan i gymnasieåldern. Då jobbade hon som frukostvärdinna och imponerades av dåvarande hotelldirektör. ”Den rollen vill jag ha en dag”, tänkte Annica då, och understryker hur viktigt det är att bestämma sig för vad man vill. ”Allt är möjligt och det är upp till en själv att bestämma vilken riktning man vill ha i livet”.
På frågan vad som gör Annica till en bra ledare svarar hon:
”Jag ser mig som en god ledare då jag är väldigt möjlighetsfokuserad, ser mina medarbetare, lyfter och involverar medarbetare. Jag älskar att se medarbetare växa och att utvecklas även om det ibland innebär att de går vidare till nya utmaningar.
Jag vågar erkänna när jag inte kan, vågar ta hjälp. Jag är klok (någon skulle sagt modig) att ta hjälp och omge mig med medarbetare som kan bättre än jag.”
För Annica Åkerblad är det viktigt att Eskilstuna mår bra och är en attraktiv stad. Både i sin yrkesroll och privat är hon engagerad i många olika verksamheter. För att stötta de som har det svårt, till exempel genom Röda korset och Kvinnojouren Moa, och för att sprida glitter över vår stad genom bland annat Eskilsstatyetten.
-
Elisabeth Lundberg, Miami Najs/Bankens café/Lund & Berg Agency
”Man behöver inte kunna allt för att börja, bara utsätta sig för möjligheten att lyckas. Jag hade aldrig jobbat med mat och startade en foodtruck. Jag hade aldrig jobbat på café men öppnade ett. Jag hade aldrig jobbat med content eller brand marketing men lyckades ändå landa flera större kunder när jag bestämde mig för det. Jag har ingen utbildning i skrivande och har med en stor portion mod lyckats lita på min magkänsla och anta skrivuppdrag som skapat förändring.
Jag har lärt mig att lita på mitt intellekt, att utmana mig själv, vara livrädd men göra mitt yttersta och leverera. Jag gör allt jag kan för att inspirera andra kvinnor, dela med mig av kunskap, tips och kontakter. Jag tror jag är en god förebild då jag visar att det är möjligt att resa sig från underläge, vara mamma, outbildad och utan karriär till att driva ett par verksamheter, knipa ett par omslag i den lokala tidningen, och vara nära att nå drömmen: bygga en kedja, göra exit och ha ett slutmål: investera i unga kvinnors entreprenörskap.”
-
Jannicke Lewin Serneberg, Chef, Munktellmuseet
Våga vara dig själv i allt du gör!
Jannicke Serneberg är chef på Munktellmuseet och även ordförande för Scenknuten. Hon flyttade till Eskilstuna från Norge 2002 och har sedan dess aldrig velat lämna vår stad.
På vilket sätt ser du dig som en förebild och ambassadör för kvinnors entreprenörskap och/eller styrelsearbete?
Att jag alltid är inkluderande i alla sammanhang och ser ALLA människors betydelse för att skapa framdrift. Jag tror genuint på att vi alla kan bidra till utveckling utan begränsning, så länge vi tillåts att ta plats.Vad är din ambition med ditt engagemang/entreprenörskap/styrelsearbete?
Brinner för Eskilstuna som stad och ser dess möjligheter. Med mitt engagemang vill jag att Eskilstuna skall växa som besöksplats och upplevelsecentrum både för våra Eskilstunabor och våra besökare.
-
Jenny Bergh, VD, senior konsult, Professional Certified Coach, Khraft
Kan jag så kan alla. Det viktigaste är att ha roligt på vägen.
Livet är till för att levas! Lev, tro på dig själv och andra, använd din passion! Vänta inte på andras godkännande, ta din plats och stå i dina egna fina skor!
Ser du dig själv som en god ledare? Kan du ge exempel?
”Jag är en engagerad, tydlig och varm ledare. De jag leder får kontinuerlig feedback och jag ber dem om kontinuerlig feedback. Jag är bra på att ge frihet under ansvar och orädd i samtalet.
Mitt ledarskap har sedan jag var helt ung byggt på en sak – att se människan! Jag brukar därför vara noga med att komma ihåg namn, ge varje människa tid, se dem i ögonen.
Jag försvarar dem när det behövs och är det stöd som de ibland inte just då klarar att vara för sig själva, det vill säga jag tror på dem. Jag är mycket rak i min kommunikation numera och har upptäckt att det skapar tillit och yta för andra att växa i. Jag tror att mitt ledarskap upplevs autentiskt och på riktigt för att jag leder mig själv inifrån och ut och drivs av det som är min passion. Jag tror på min vision och framtidsbild och har förmåga att kommunicera och motivera för den.”
-
Malin Ljungblom
”Jag har alltid varit orädd och min styrka har varit att jag drivits av sakfrågan jag brinner för snarare än egen vinning. Men att vara orädd är inte en självklarhet, det är ett aktivt val och jag har valt ett mantra från Astrid Lindgren som följt mig genom alla år: ”Det finns saker som man måste göra, annars är man ingen människa utan bara en liten lort”.
Mitt driv har alltid funnits i att förbättra och utveckla. Varje jobb jag sökt och tackat ja till, utbildning jag gått, ideellt uppdrag jag tagit på mig har varit i syfte att förändra något som jag identifierat och som går att göra till det bättre. Jag drivs av att söka mig till de positioner där jag kan få ut mest effekt av det jag hoppas uppnå. Jag drivs inte av titlar och absolut inte av makt, men möjligheten att påverka något till att bli mer positivt.
Inom stålindustrin står vi inför två gigantiska utmaningar – den ena är att ställa om till fossilfritt, den andra är kompetensförsörjningen (där mångfald och inkludering kommer vara en stor pusselbit). Jag får i min roll, där jag är idag, ha ett ben i båda dessa utmaningar.”
-
Maria Fischer, Verksamhetschef & grundare, Safe Homes and Care, Social Invest by Fischer, AIM by Fischer
Train our girls of today to become our world leaders of tomorrow and gender inequality will be a phenomenon of the past.
På vilket sätt ser du dig som en förebild och ambassadör för kvinnors entreprenörskap och styrelsearbete?
”Jag använder mina erfarenheter och kunskaper inom entreprenörskap för att skapa kännedom om och intresse att driva eget företag. Jag är övertygad om att det finns en entreprenör i de allra flesta och att det handlar om att skapa trygga miljöer för att våga utforska sin entreprenöriella sida.Genom kunskap och goda exempel ökar möjligheten att flera vågar ta steget att utforska sin kreativa sida och kanske ta steget att utveckla en affärsidé.
Jag är också en varm förespråkare för att det ska bli mer jämställt i styrelserummen. Jag anser att det är viktigt för varje företagare att bedriva ett aktivt och strategiskt styrelsearbete för att kunna styra och leda sitt företag mot stabilitet och utveckling. Det behövs flera kvinnliga förebilder inom styrelsearbete i många branscher och det är något jag vill fortsätta verka för genom att leda med exempel. Jag sitter till exempel med i styrelsen i ett start-up bolag som har utvecklat ett utbildningsverktyg i VR för att träna personal i bemötandestrategier vid hotfulla situationer inom exempelvis vård- och omsorg. Jag har också varit med och grundat Stiftelsen för Insats Skyddat boende, med några nätverkskollegor, vars syfte är att stärka villkoren för våldsutsatta personer som har levt i eller lever i insatsen skyddat boende.
Jag anser också att det är viktigt att det finns flera kvinnliga förebilder när det kommer till Affärsänglar och investeringar. Genom mitt deltagande i Sörmlandsfonden och andra ängelnätverk vill jag lyfta vikten av att investera i sociala företag som gör samhällsnytta. Mitt kommande engagemang i Entreprenörer i Sörmland samt OBE kommer också att sätta mer fokus på och verka som (förhoppningsvis) inspirerande exempel för kvinnors engagemang i investeringar.”
-
Marie Mulvad Fransson, Rektor, Zetterbergsgymnasiet
With guns you kill terrorists, with education you kill terorism. Malala Yosafzai
Ser du dig själv som en god ledare? Kan du ge ett exempel?
”En elev som läste kursen ledarskap skulle ange vilka ledare han såg upp till. Han nämnde mig i samma andetag som Nelson Mandela och Angela Merkel. Jag har av kollegor blivit jämförd med Steve Jobs och Pep Guardiola när han talade till Manchester för min förmåga att inspirera andra. En kollega utbrast att hon är beredd att sätta sig i vilken båt som helst så länge jag styr den. Jag har fått höra att jag inspirerar unga kvinnor att få ihop karriär, utbildning, fortbildning och familj.Det är oerhört fina omdömen som gör mig glad och lycklig och nöjd i stunden, men ett gott ledarskap är en färskvara. Jag lever som jag lär och jag lär mig så länge jag lever. Jag menar att du behöver jobba med dig själv om du vill leda andra. Jag ser på mitt ledarskap som en livsstil. Jag läser mycket forskning och inspireras av framstående ledare som Dr Maya Angelou och Ruth Bader Ginsburg, men också av mina elever och hur de bär sig genom utmaningar jag själv aldrig haft, såsom att fly från krig och behöva börja om på nytt i ett helt främmande land. Jag är i ett livslångt lärande tillsammans med dem och mina kollegor utifrån nya situationer vi ställs inför.
Du behöver inte vara perfekt, men det är viktigt att ta sitt ansvar, sätta sitt ego åt sidan och ge andra de bästa förutsättningarna för att de ska lyckas. Jag ser mig som en ledare i alla situationer jag möter vare sig det handlar om att leda andra eller dig själv genom livet. Jag provar göra gott för världen i varje litet eller stort beslut jag fattar. Det är inte alltid jag lyckas, men då försöker jag igen.”